неделя, 13 март 2011 г.

Бриоши с ябълки и крем и цветни мотиви за малки бухалчета

Вчера сутринта се събудих от слънцето, което светеше в прозореца. Първото нещо, което направих беше да погледна не часовника, а термометъра. 4,5 градуса! Кеф!  През деня стана даже още по- хубаво. С две думи - пролетно е:) Сега мисля да ви зарина с рецепти за салати, зарзават и треволяк:) Но това от другата седмица. Днес е неделя и предпочитам да ви предложа рецепта за неделна закуска.  Може би последната с ябълки за този сезон.


                                                                                                    
И една малка цветна закачка, като съвместно занимание с малки бухалчета



Цветята, бухалчето и котето в този колаж, всъщност са реални фигурки, които правихме за забавление.


Дали заради кафето, което пих по обяд, дали заради прекрасното  слънце и топлото време, но блатото на безидейността и бездействието започна лека полека да се раздвижва. Газови мехурчета бавно и мъчително си проправят път към зеленясалата повърхност. Веднъж успели да се изкачат, се пукат и разплискват навред мътна, кална, блатна вода:) Може и да не ви звучи много ентусиазиращо, но аз цял ден подреждам, мия шкафове и садя разни неща. Всичко стана в пръст, но сега имам половин дузина саксии засадени с цветя и подправки и още толкова дребни нещица за декорация. Какво ще се появи на бял свят ще си остане голяма изненада, защото забравих къде какво боднах, а на места просто смесих всички семенца:) Като изключим една - две салати, пропуснах и готвенето. И понеже стана въпрос за разчистване, бързам да разчистя и няколко рецепти, които бяха много сполучливи, но така и не видяха бял свят този сезон:)


Преди съвсем да им е минало времето, представям моите бриоши с ябълки и крем.  Всъщност не съм абсолютно сигурна в наименованието. Аз съм ги яла под това име, но сега като погледнах в Google под  brioche има други изображения, които също съм яла и по- скоро приличат на кексчета.


Да речем, че моите са кифлички с ябълки, канела и крем, които са близки братовчеди на
Pain aux raisins, по които преди време преглъщах при Пепеляшка. Ако държите на френските наименования и на по- лингвистичния подход в кухнята, може да ги кръстим Pain aux pommes:)


За тестото

500 гр брашно

10 гр суха мая
5 яйца
250 гр разтопено масло
60 гр  захар
1/2 ч.л сол
100 мл хладко прясно мляко

За пълнежа

300 мл прясно мляко
3 равни с.л  брашно
80 гр захар
2 жълтъка
1 шушулка ванилия
50 гр масло
1 настъргана ябълка
канела

1 жълтък за намазване






1. Маята се разтваря в част от млякото, заедно с 1 с.л брашно и 1 с.л захар. Оставя се да шупне и се изсипва в кладенче, което се образува от брашното, останалата захар и солта. Добавя се маслото, остатъка от млякото  и разбитите яйца. Замесва се гладко тесто, което се поставя в купа и се завива за 1 час, докато удвои обема си.
2. Може да използвате това време за приготвянето на пълнежа. В дълбока тенджера се сипва половината от млякото, захарта и семената на ванилената шушулка. Слагат се на котлона на средна степен. Жълтъците  се разбиват с остатъка от млякото и се добавят на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към горещото мляко. Кремът се бърка на слаб огън до сгъстяването му. След като се свали от печката, се добавя бучката масло и се оставя да изстине.
3. Ябълката се настъргва, поръсва се с малко лимонов сок и захар, за да не покафенее.
4. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина около 5-8 мм. Намазва се със студения крем и се поръсва равномерно с настърганата ябълка и малко канела. По желание може да добавите стафиди, орехи или друг вид ядки. Навивате на руло и нарязвате напречно на шайби с дебелина 1,5 см. Подреждате в тава, върху хартия за печене, така че да има достатъчно разстояние между охлювчетата. Оставете на топло за още 10 минути да втасат. Намажете с жълтък, за да получат приятен гланц при печенето.
5. Сложете тавата в незагрята фурна и включете на 170 градуса с вентилатор. Печете около 25-30 минути. 



За да разпечатате рецептата, кликнете на изображението, за да се отвори във формат А4




За малко повече цветно настроение, предлагам мънички шарени фигурки, които могат да послужат както за магнитчета за хладилник, така и като украса за пролетно дръвче. Нашите са направено от Фимо, но ако нямате желание да купувате полимерна глина, може да използвате солено тесто или домашен пластелин.




С топъл силикон може да залепите магнит на гърба и да използвате фигурките за закачане на детски рисунки



или детски картички:)


 

20 коментара:

  1. Лулу, както винаги цветно и галеща очите, публикация :)
    А с тестото на Пепеляшка, направих миналата година
    по най-смешния начин, най-вкусния козунак :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно е тук, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта,ще е пробвам в най скоро време,фигурките са чудесни ,а госпожиците са много талантливи !
    Прекрасна и усмихната седмица

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Лулу:) Ама че примамлива закусчица, и както винаги в кътчето ти и красиво, уютно и толкова благоуханно:)А тези две прекрасни създания са като че ли избягали от някоя приказка-Елфи:)Силно съм впечатлена от прекрасните им творения, за които моля те поздрави ги:)
    Желая ти много пролетна и чудесна седмица:):):)

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу, много пролетни и цветно, и вкусно е тук....
    Аз от известно време все за тия ролки си мисля, та направо посипа отрова в "раната", дет се вика! Но ето сега имам повод да ги направя малко по-лазлични! А и наближава Великден - те са идеални за този празник!
    Слънчево и усмихнато настроение през цялата седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу зареждаш ме с пролет !!! Благодаря за рецептата а цветята и котето и бухъла са просто фантастични! Дечицата ти също, малки помощници на мама :-) Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Уф, ама си и ти една подстрекателка... :))
    С кеф влизам тук. Е, не мога да кажа, че с кеф си тръгвам, защото ще излъжа. Една смесица от чувства съпровождат напускането на блога ти - удоволствие и възхита, преплетени с мъничко тъга.
    Прекрасна си, наистина! И двата бръмбазъка също :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Пъстро, пролетно, ароматно и прекрасните очи на твоите момичетата.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Аз само да напомня, че ми обеща коте и си го чакам :)

    ОтговорИзтриване
  10. Отново си пъстра и пролетна!
    Много ми харесват бриошите, а също и бухалчето!

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, ще ме запалиш и мен по моделирането с тази глина, да се чудя после как да ми стига времето:)

    Много вкусна рецепта! Спомням си и разказа на Мария :)...

    ОтговорИзтриване
  12. При теб, както винаги е прекрасно :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. Dani, това за тестото за козунак е много добра идея!
    Vania, Addii, благодаря:)
    Росица, благодаря:) Те четат тук и се чувстват поздравени:)
    пепеляшке и аз мисля да повторя пак за великден:)
    Lina, благодаря ти! Помощничките много ги бива:) Малката особено е много талантлива при размазването на фимо по пода:)
    fedora, не бе не съм подстрекател:) Ама мога да ти кажа от къде се купува фимо и пога да ти пусна няколко интересни линка:)))))
    di_ani, благодаря! Много хубаво настроение и на теб!
    Ted_cat, добре де, ще ти направя котак:)
    Ани, благодаря, бухалчето и на мен ми е любимо:)
    Didi, голям кеф. Чувстваш се като малко дето, което са му дали цяла кофа пластелин:)
    gotvenetolesno, благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна рецепта, Лулу!!! Обожавам ябълки :) и посещенията при теб винаги ме зареждат с мнооого положително настроение!!

    ОтговорИзтриване
  15. Хей, Лулу, даде ми чудесна идея за подарък на една госпожица! Много симпатични неща сте натворили, но особено впечатляваща е картичката като краен резултат. Госпожиците са очарователни, но и много талантливи!
    Бриошите-толкова изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, очите ми отидоха по това цветно пано със соленото тесто и другите техники... въобще целият ти постинг е много цветен и приятен. поздрави и хубави пролетни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей,
    От известно време следя блога ти, заради рецептите (а и не само) :)
    Тази рецепта (за бриошите) я отпечатах и след това възпроизведох у дома. Много трудоемка, но и удивително вкусна! :)
    Благодаря и успех!

    ОтговорИзтриване
  18. brightenchantment благодаря и аз! Много се радвам на такива коментари!

    ОтговорИзтриване
  19. Привет! :)
    Магнитите,както и рецептата, имат страхотен вид!Не знам дали тук е правилното място да Ви попитам,но ако решим да направим магнитчетата от полимерна глина, безопасно ли е тя да се изпече в домашната печка?
    Благодаря предварително! ;) :)

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравявам Ви за това местенце, което винаги ме вдъхновява!
    Имам една препоръка по тази рецепта. Докато правя закуската събота "сутрин" много-много не мисля и действам механично и точно по рецептите. Докато правех крема за тези вкусотии се оказа, че в стъпката за приготвянето му не е указано брашното. Ще е добре да го добавите за сънливки като мен ;-)

    Това са като кифличките на Карлсон и бяха голяма изненада за дъщеря ми когато и показах какво възнамерявам да правя. Нямам търпение да станат готови!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...