понеделник, 23 април 2012 г.

Руло "Барбекю"



След великденската еуфория, сега ще ви оставя малко да си починете от мен:) Причините са обичайните заподозрени - няколко пътувания и доста задачи, които леко убиват ентусиазмът ми за писане и превземат остатъка от и без това оскъдното време. Преди да обърна гръб на блога, пускам една рецепта, която вече доста време чака своят ред. Харесвам я защото е лесна и достатъчно интересна, за да я ползвате както в ежедневието, така и при- по специален случай.


Вариантът от снимките е със свински но същата рецепта спокойно може да бъде адаптирана и за пилешко, ако ви допада повече.


Наличието на думичката "барбекю" в заглавието е малко подвеждащо. Всъщност рулото не го е помирисвало и от километър, но има лек привкус на опушено, заради сосът и марината, които се използват.


Гарнитурата оставям на вашия избор. Картофите са класически вариант, но определено търпи и доста други интерпретации.


Руло "барбекю"

  • 1 кг свински врат без кост - цяло парче
  • 3-4 скилидки чесън
  • 200 г гъби
  • Сол, черен и червен пипер, чимен
  • 1 с.л мед
  • 2-3 с.л ябълков оцет
  • 3-4 с.л сос барбекю
  • зехтин
  • 2 ябълки

  • Свинският врат се измива и подсушава. По средата се прави прорез, за да се разтвори като пеперуда, но не се разполовява до край
  • Начуква се хубаво и се натрива със сол и черен пипер.
  • Шпикова се със скилидките чесън
  • Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в зехтин. Разпределят се върху месото и всичко се завива и връзва на стегнато руло.
  • Ябълковият оцет, соса барбекю, оцета, меда, червения пипер и чимена се смесват с малко зехтин. Рулото се намазва с тази марината от всички страни и се оставя да преседи час.
От тук нататък имате два варианта за приготвяне. Класическият е да метнете рулото във фурната на 200 градуса, върху канапе от нарязани ябълки. След около 15 минути намалявате на 160 градуса, покривате с парче фолио и оставяте за 1.5 часа, като периодично вадите и мажете с маринатата. Накрая махате фолиото, намазвате отново и пак включвате фурната на 200 градуса за да хване коричка.

Аз лично предпочитам да приготвям цели парчета месо по втория метод т.е като ползвам Crock Pot.На дъното на глинения съд на уреда се слагат нарязаните на филийки ябълки, върху които се слага рулото. Уредът се настройва на 6,5 часа на I.
След като изтече времето, отново се намазва с марината и се слага в предварително загрята на 190 фурна за 5-10 минути, колкото да хване коричка.

Рулото се нарязва на филийки и се сервира полято със соса, който се е отделил при печенето. Ако е необходимо, сосът може да бъде сгъстен допълнително в отделен съд, като му се  добави и малка бучка масло.




Успешна седмица:) Ще се появя в някакъв момент ама да видим точно кога:)

12 коментара:

  1. Красота!
    Спорна седмици, леки пътувания и много приятни емоции да имаш, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  2. Много идейни снимки. Винаги е голямо удоволствие да ги гледам ... особено тази с четчицата. Пак голямо браво чудесно предложение.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, а снимките са великолепни, Лулу! Успех във всичките ти начинания!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда невероятно вкусно... Нямам търпение да го пробвам и на вкус.

    ОтговорИзтриване
  5. Изумително вкусно предложение и прекрасни снимки!!!

    Прекрасна седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Фантастично предложение - като визия и сигурна съм като вкус! Удоволствие е да се гледат снимките!

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастично се е разлял соса!
    Леки и успешни пътувания и поводи за много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно изглежда това месце, а снимките са чудни :) Лека и спорна седмица Руми :)

    ОтговорИзтриване
  9. Последната снимка особено не оставя никакви съмнения! Изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз искам да попитам картофките има ли начин да станат в крокпота докато се готви месото или трябва отделно да се правят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно няма проблем да се сложат в крокпота. Проблемът при готвенето на картофи в този уред е че потъмняват отгоре, когато се пекат без течност. И трябва да имате предвид, че вкусът им е по- скоро като на задушени. Въпреки всичко аз много ги обичам направени в крок пот. Потъмняването не влияе на вкуса им.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора :) Аз естетически ефект не гоня, така че може за проба да сложа няколлко картофчета да видим какво ще излезе :)

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...